Despre complexe. De unde își fac apariția în a noastră viață?

Complexele își fac apariția în viața noastră din copilărie, din momentul în care societatea îți spune într-un mod răutăcios sau nebinevoitor că o parte din al tău corp ar putea să nu fie perfect.

S-ar putea ca sursa complexelor să fie chiar părinții care pot fi prea severi, cu cerințe stricte și impunându-se cu forța în fața copilului, devenind un dictator, nu un prieten. Pot fi profesorii care uită că nu trebuie de făcut comparații între copii, fiecare are lumina sa, trebuie doar de privit în direcția potrivită.

Așa se începe să nu-ți placă ochii tăi, buzele tale, silueta ta. Te crezi o ratată, o persoană care nu are calități. Te vrei să fii ca o vedetă de la televizor, să fii ca vecina ta, ca necunoscuta de pe stradă. Dorești să fii oricine, dar nu tu.

Din cauza acestui fapt apar frustrările, neîncrederea în sine și izolarea în propria lume. Îndoiala în propria persoană duce spre visuri ruinate, dorințe nematerializate, gânduri anulate. Astfel poți pierde multe șanse de a -ți demonstra capacitățile în ceea ce ești bună și te pricepi. Cel mai grav e atunci când complexele sunt alimentate de oamenii (părinți, cadre didactice, bunici) care ar trebui să ofere susținere, înțelegere și încredere.

Pe un copil care nu este înconjurat cu dragoste și nu este ascultat și lăudat ar putea să-l rănească și să-i crească gradul de complexitate o simplă glumă pe care unii maturi o cred nevinovată.

Închiderea în sine și prezența fricii  de a comunica, de a-și destăinui temerile, sentimentele și emoțiile scade încrederea în sine. Din această cauză un copil se poate transforma într-un matur frustrat, neîncrezător și introvertit, chiar dacă ar putea să fie un bun medic, profesor, bucătar, artist, actor.

Nu ar părea la prima vedere ceva complicat, dar este, complexele sunt un blocaj psihic care nu permit  să-ți expui în public părerea sau să-ți demonstrezi capacitățile. De aceea, noi maturii trebuie să fim responsabili și  să cultivăm încrederea în copii de azi  care vor fi maturii de mâine.

Trebuie de reținut că nu sunt copii răi și proști, sunt copii cu temperamente diferite sau cu un amestec de temperamente.

De aceea noi, mamele și tații, învățătorii și profesorii suntem obligați să ne informăm ce reprezintă fiecare temperament, să găsim soluții și activități care să activeze curiozitatea copilului. Totul se face din iubire și cu iubire.

Cu drag, Mary!

2 comentarii

  1. Marinela spune:

    Eu, nu am fost complexata când eram mică, complexele mele au început când soțul meu a început să mă facă grasă, chiar dacă eu cântăream 64kg la înălțime 167.Dupa un an am descoperit cá de fapt el avea o amantă și eu nu mai eram (guriță) îmi lua se locul alta. Așa trăim și astăzi el vorbește zilnic cu ea și eu aștept momentul în care se v a deschide drumurile ca el sa plece.

    1. Dragă Marinela, ce te oprește să stai lângă un om care te doboară și te face să-ți pierzi încrederea în sine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *