„Nu mă iubești” sau de ce este important să știm limbajele iubirii

Iubirea nu este doar despre fluturași în stomac și emoții. Iubirea nu e doar pasiune. Iubirea are nevoie de implicare trup și suflet. Dragostea care durează în timp dă dovadă de înțelegere și descoperire, din partea ambilor parteneri.

În cartea  „Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman, autorul explică faptul că fiecare dintre noi trecem prin experiența îndrăgostirii, atunci când suntem obsedași afectiv de cel pe care îl avem alături.

Între timp observăm că partenerul are unele trăsături de personalitate care ne enervează. Conștientizăm că partenerul se poate mânia, ne poate critica. Pas cu pas venim în lumea reală, acolo unde certurile se iscă de la nimicuri, acolo unde hainele nu se strâng singure și treburile trebuie împărțite.

Trebuie să înțelegem că iubirea rațională presupune efort și disciplină.

Fiecare dintre noi, precum scria Gary Chpman, are în al său interior un rezervor afectiv, când acest rezervor este plin, partenerul se simte sigur în privința iubirii noastre.

Cum să umplem acest rezervor afectiv?

Al nostru rezervor afectiv, cât și a partenerului va fi plin atât timp cât nevoia de iubire ne va fi satisfăcută. Iar din acest moment trebuie să ne cunoaștem al nostru limbaj de iubire, dar și al partenerului.

Cele cinci limbaje de iubire. 

  1. Declarațiile – complimentele, încurajările, vorbele rostite pe un ton frumos
  2. Timpul în doi – discuțiile serioase, activități comune.
  3. Darurile – daruri și bani, prezența ta.
  4. Serviciile – treburi casnice, gătitul, spălatul vaselor, repararea mașinii.
  5. Contactul fizic – strângerea în brațe, raportul sexual.

De aceea, este foarte important de comunicat cu partenerul și de a aflat cum ne simțim iubiți. Pentru că, dragostea se întreține și are nevoie de implicare din partea ambilor parteneri.

Cu drag, Mary!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *