Cum să acționezi când apare anxietatea

Anxietatea e o emoție fundamentală cu care ne ciocnim fiecare dintre noi.

Am trăit-o în diferite perioade și-n numeroase situații. Această stare de neliniște în care nu ne simțim în siguranță sau ne este frică, o poți simți la susținerea unui examen sau la interviu. Te întrebi dacă te vei descurca, dacă ești destul de bun încât să faci față.

Când apare anxietatea?

Poți fi  anxios în momentul în care copilul e în oraș, e târziu, și el întârzie, și nu răspunde la telefon. Te întrebi dacă nu a pățit ceva grav. Mama s-a îmbolnăvit, îți faci griji dacă tratamentul prescris va funcționa. Ți-ai pierdut locul de muncă. Te întrebi dacă te vei descurca și cum se va schimba viața. Îți este frică că nu-ți va fi ușor.

Această neliniște nu este doar o stare mintală, ci o trăiești cu tot al tău corp: inima își bate puternic, respirația îți este îngreunată sau accelerată, îți simți mușchii încordați, transpiri. Într-un astfel de moment mintea ta este inundată cu îngrijorări, cu amintiri neplăcute, cu îndoieli.

Cum să acționezi când te confrunți cu anxietatea. 

  • Elimină cofeina – chiar oamenii care consumă cofeină pot fi sensibili la ea.
  • Evitați alcoolul – alcoolul are efecte de scurtă durată, iar când aceste efecte se vor consuma, anxietatea se va accentua.
  • Vorbiți cu un psiholog sau cu cei mai apropiați prieteni – Atunci când anxietatea te  împiedică să te concentrezi, apelează la un specialist sau la prietenii care nu se implică profundă în situația în care te afli.
  • Plimbă-te – plimbările te vor ajuta să te liniștești și vei consuma adrenalina pe care ai acumulat-o pe parcursul zilei.
  • Deconectează telefonul – Folosește acest timp pentru meditații.

Nu uita, pentru a-ți controla anxietatea ai nevoie de timp și de înțelegere din partea ta.

Cu drag, Mary!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *